Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Sakk linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Sakk képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: sakk.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 81 db
Magyar Sakkszövetség

Magyar Sakkszövetség

A Magyar Sakkszövetség 1921. november 6-án alakult meg. Az 1911-1913 között működő szövetséget a kieső nyolc év miatt nem számítjuk jogelődnek. Írásos emlékeink a középkorig nyúlnak vissza, de a versenyek eredményeit csak az elmúlt század közepétől jegyezzük: 1851-ben, Londonban Szén József 5. helyezést ért el. A fiatalon elhunyt Charousek Rezső két éves versenyzése alatt betört a világ élvonalába. Maróczy Géza 1908-ig a világ 3-4 legjobbja között volt, eredményei alapján a világbajnok kihívója lehetett volna! A korán meghalt Breyer Gyula verseny sikereinél jelentősebb a sakk-gondolkodás megújításában játszott szerepe! A felsoroltakon kívül a 1928-1937 közötti olimpiai sikereink kivívói: Havasi Kornél, dr Nagy Géza, dr. Vajda Árpád és a Steiner fivérek. 1930 után indult pályáján Szabó László, Barcza Gedeon, akik sok siker birtokosai, valamint Lilienthal Andor, aki külföldön érte el sikereit. Az őket követő korosztályból Benkő Pál (később USA) majd Bilek István és Portisch Lajos vitte a zászlót. 1978-ra a Buenos Aires-i aranyérem megszerzésére értek világklasszissá: Adorján András, Ribli Zoltán és Sax Gyula.

Ivánka Mária

Ivánka Mária

Az ezredforduló és a megélt ötven év számvetésre késztet. Ahogy peregnek az évek, egyre több nosztalgiával gondolok sakkmúltamra. Jól esik elmerengeni a régi szép idők, a sikeres évek fényeiről, és ennyi év után már az intrikák és a balsikerek sem olyan fájdalmasak. Talán az érintettek sem veszik ma már zokon, hogy a történteket felemlegetem. Visszakalandozva a régmúlt időkbe, néhol Anyukám naplójából idézek, ezek dőlt betűvel olvashatók.

Tolna Megyei Sakkszövetség

Tolna Megyei Sakkszövetség

Ezt az oldalt megyénk sakkélete hívta életre. Annak a megyének a sakkélete, amelyet mára már nagyon sokan ismernek és elismernek az országban, amely az elmúlt tizenöt évben rangot és elismerést szerzett nem csak hazánkban, de a nemzetközi sakkozásban is. A jövőt építjük, ezért a fiatalok oktatásában, versenyeztetésében, a tehetségek támogatásában határoztuk meg a követendő utat. Ezen az úton járunk, amely hitünk szerint a magyar sakkozás eredményességének záloga, amelyért érdemes áldozatokat hozni, amelyért szükséges kitartóan dolgozni és amely mára erős közösségé alakította azt a maroknyi lelkes sakkbarátot akik a kilenvenes évek elején megálmodta a tolna-megyei sakkozást. Az eredmények bennünket igazolnak. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy a fiatalok sakkoktatásában már közel egy évtizede kiemelkedő eredményeket érünk el, hogy képes voltunk elhódítani a koronát a nagyhírű fővárosi és vidéki sakkiskoláktól, hogy az ifjúsági csapatbajnokságon a bajnokcsapatnak járó kupát 2005-ban nyolcadik alkalommal emelhették magasra tolna megyei sakkozók, hogy a paksiak kiemelkedő nevelő munkája mellett a decsi ifjúsági sakkozás is felíratkoztak a bajnoki címszerzők listájára.

Győr-Moson-Sopron megyei Sakkszövetség

Győr-Moson-Sopron megyei Sakkszövetség

Támogatóinknak köszönhetően rendszeresen tájékozodhat az országos és megyei bajnokságokról. Nyomon követheti a versenykiírásokat és rendezvényeket. Nagyon fontos számunkra az utánpótlás nevelés ezért az ifjúsági-, és gyermek versenyekre külön odafigyelünk. A hazai és nemzetközi versenyekről is tájékoztatást adunk, hogy minél népesebb csapattal vehessenek részt megyénk sakkozói ezeken a versenyeken. Kérem támogatásukat,segitségüket és észrevételeiket! GENS UNA SUMUS-egy család vagyunk, így szól a sakkozók jelmondata! Hát legyünk egy család, bízzunk és segítsük egymást! Célunk hogy a sakkozók és sakkbarátok népes családját mégjobban összefogjuk és segitsük, hogy minnél nagyobb sikereket érjenek el versenyzőink, nem csak maguknak hanem Győr-Moson-Sopron Megyének is!

Veszprém Városi Sakk Szövetség

Veszprém Városi Sakk Szövetség

Tevékenységi köre: Veszprém városban és környékén országos, megyei, városi, helyi felnőtt és gyermek versenyek megszervezése és segítése. Sakk szakkörök működtetése. Városi Sakk Szövetség szervezésében több helyszínen sakk szakkörökben a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek a sakkozás alapjaival. Most minden helyszínen szakköri versenyek zajlanak a szakköri bajnoki címekért.

Nemzetközi Sakkszövetség - Wikipédia

Nemzetközi Sakkszövetség - Wikipédia

A Nemzetközi Sakkszövetség vagy (Fédération Internationale des Échecs, FIDE) egy nemzetközi szervezet, amely koordinálja a sakk mint sportág nemzetközi életét, nyilvántartja és minősíti a sakkversenyzőket, szervezi a világbajnokságokat és egyéb nemzetközi versenyeket. A szövetséget 1924. július 20-án alapították Párizsban. A Szövetségnek 161 tagországa van, jelenlegi elnöke a kalmük Kirszan Iljumzsinov (Oroszország).

Csongrád Megyei Sakkszövetség

Csongrád Megyei Sakkszövetség

A verseny célja: Megállapítani Csongrád Megye 2009/2010. évi Sakk csapatbajnokát és azt a sportkört, amelynek csapata jogosult az NB II-be való feljutásért osztályozón indulni. További cél minél több sakkozónak alkalmat adni nemzetközi értékszám szerzésére, a versenyszerű játékban való részvételre és gyakorlati tudásának bővítésére.

Fejér Megyei Sportági Szövetségek Szövetsége

Fejér Megyei Sportági Szövetségek Szövetsége

A FMSSZ meghatározza Fejér Megye sakksportja minőségi fejlesztésének, tömegbázisa szélesítésének, utánpótlása felkészítésének célkitűzéseit, gondoskodik azok megvalósításáról. Működteti a megyei felnőtt és ifjúsági csapatbajnokságot. Rendszeresen megszervezi a megye egyéni bajnokságait. Lebonyolítja a diák sakkolimpia megyei egyéni és csapatversenyeit. Teljesíti a versenyekkel kapcsolatos adminisztrációs (feldolgozási) kötelezettségeit.

Hüsi SC

Hüsi SC

Döntően saját nevelésű játékosokból álló csapatunk 1994. évi megalakulásunkat követően négy év alatt négy bajnoki osztállyal jutott feljebb. Legjobb eredményünk a (felnőtt) NB I/B 3. helyezése volt. Játékosaink, illetve csapataink különböző korosztályos versenyeken eddig (a diákolimpiai győzelmeket nem számolva) tizenegy országos bajnoki címet (közötte egy csapatbajnokit is), valamint számos érmet és helyezést szereztek. Nagy súlyt fektetünk a módszeres és intenzív edzésmunkára. A fiatalokat kor, képzettség, ill. tudásszint szerint több csoportba osztva oktatjuk. Ezen kívül a legjobbak / legtehetségesebbek egyéni képzésben is részesülnek. Országos hírű nyári edzőtáborainkat is a sokoldalú, precízen megtervezett sakkoktatás jellemzi.

Hirdetés
Kunmadarasi DSE Sakkszakosztály

Kunmadarasi DSE Sakkszakosztály

Ne csak sakkozni tanuljunk, hanem tanuljuk meg a sportszerű viselkedés szabályait is! 1. A sakkjátszmát mindig kézfogással kezdjük. Ez azt jelenti, hogy nemes vetélkedésről és nem haragos ellenségeskedésről van szó. 1.e4 2. Játszma közben ne izegj-mozogj, ne beszélgess, mert ezzel ellenfeledet zavarod a gondolkodásban!

Nyíregyházi Sakkiskola SE

Nyíregyházi Sakkiskola SE

A Nyíregyházi Sakk Iskola Sport Egyesület Varga Péter nemzetközi mester és Rácz Zoltán nyolcszoros megyei felnőtt bajnok kezdeményezésére 2005. december 8.-án jött létre. Egyesületünk legfőbb célja a sakk minél több gyermekkel való megismertetése, illetve azon gyerekek számára, akik komolyan érdeklődnek a sportágunk iránt, a versenyszerű sakkozás biztosítása. Ennek érdekében egyesületünk rendszeresen szervez sakkversenyeket és szimultánokat játékosai számára. Hosszú távú célunk az, hogy egyesületünk Szabolcs-Szatmár-Bereg megye sakkéletének utánpótlásbázisa legyen.

Szombathelyi Sakk

Szombathelyi Sakk

Pergel László és Korpics Zsolt 2001 nyarán rendezte meg először a vasi megyeszékhelyen a Szombathelyi Nyár nemzetközi nyílt sakkversenyt. Az akkori 90 fős mezőny 2003-ra 196 főre emelkedett, ahol 6 nemzetközi nagymester és 36 nemzetközi mester is rajthoz állt. A megnövekedett érdeklődés és a felgyorsult világ szükségessé tette a verseny szélesebb körű elérhetőségét. Ekkor fogalmazódott meg bennünk az önálló, színvonalas, reklámoktól mentes WEB lap elkészítése. Menet közben egy kicsit megnőtt az étvágyunk is és azt a célt fogalmaztuk meg, hogy megpróbáljuk - egy kicsit nagy szavakkal élve - az egész Vas megyei sakkozást is népszerűsíteni így, a saját eszközeinkkel és lehetőségeinkkel.

Tapolcai sakkélet

Tapolcai sakkélet

A tapolcai ifjúsági és gyermekkorú sakkozók versenyzésének támogatása, ideértve a versenyzési költségeket, nevezési díjakat, útiköltség térítéseket, szállás- és étkezési költségeket, valamint a versenyszervezéssel és versenyrendezéssel kapcsolatos kiadásokat és a díjazások költségeit. A fejlődéshez elengedhetetlenül szükséges minőségi oktatás szinten tartása, és a tárgyi eszközök (sakkórák, készletek stb.) beszerzéséhez az anyagi feltételek megteremtése.

Tóth László Sakk Egyesület

Tóth László Sakk Egyesület

Az egyesület, Kecskeméti Református Kollégium Sakk Egyesülete néven 2002. november 28-án alakult meg, 14 alapító taggal. 2005. november 11-én a közgyűlés úgy határozott, hogy sakk tevékenységünket közhasznú szervezetként, Tóth László Sakk Egyesület Kecskemét néven folytatjuk tovább. Az egyesület életében rendkívül fontos pozitív esemény volt 2007. őszén, hogy teljesen önálló sakkteremhez jutottunk a Szent István városi sporttelepen. Köszönet jár érte Kuthy Zoltánnak és Polyák Istvánnak. Hisszük, hogy ez a hely a további szakmai fejlődésünk egyik nagy záloga. A 2007.-2008. évi Bács-Kiskun megyei csapatbajnokságot fölényesen megnyertük. A csapat és az egész bajnokság legjobb pontszerzője Pál Imre lett 8 és fél ponttal. Kovács Adrián 7 és felet, Sárosi Zoltán 7-et szerzett. Az NB II-be jutásért kiírt osztályozón Kisújszállás csapatát magabiztosan legyőztük.

Szén József

Szén József

Sokan nem tudják, hogy korának kiemelkedő sakkozója volt a magyar Szén József. Tegyük fel a kérdést, miért? Fiatalon megmérkőzött La Bourdonnais-vel, és legyőzte 13:12-re, igaz gyalogelőnyös játszmákban. Löwenthalt ő tanította sakkozni, majd vele együtt vezették azt a levelezési mérkőzést, melyet a párizsi Café de la Régence (a sakkozás Mekkája) és a pesti Wurm kávéház vívtak meg 1843 és 1845 között. A Szén - Löwenthal - Grimm csapat 2:0-ra nyert.Szén számos igen szép tanulmányt alkotott. Egyikük Walker könyvének címlapjára került a következő megjegyzéssel: Difficult exercise by Mr. Szén of Hungary. (The Art of Chess - Play by George Walker. Fourth edition, London, 1846).

Vigyázzon! A túl sok sudoku és sakk hízlal!

Vigyázzon! A túl sok sudoku és sakk hízlal!

Az olyan klasszikus játékok, amelyek megdolgoztatják az elménket, akár elhízásra is hajlamosíthatnak. Vigyázzunk hát a sudokuval, a keresztrejtvénnyel, és persze a sakkal! A tanulmány, amelyet kanadai kutatók végeztek cáfolja azt a korábbi véleményt, amely szerint az ilyen játékokat űzők is használnak annyi energiát, mint a testmozgást végzők.

Almási Zoltán nyerte a Marx György emlékversenyt

Almási Zoltán nyerte a Marx György emlékversenyt

Almási Zoltán sötéttel döntetlent játszott az azeri Eltaj Safarlival a Pakson zajló Marx György sakk emlékverseny hétfői, tizedik, utolsó fordulójában és ezzel megnyerte a versenyt. A végeredmény: Almási 7 pont, Berkes 6, Ganguly 5,5, Meier, Safarli 4,5-4,5, Ács 2,5

Tuti menü